Predstavte si chvíľu, keď jesenné lístie šuchce pod nohami a vy kráčate cez brány historického kaštieľa a hradu, kde vás čaká gastronomický zážitok hodný šľachtických stolov. Práve tak vyzerajú kačacie a husacie hody na hrade v Liptovskom Hrádku, ktoré spájajú stáročiami overené tradície s moderným kulinárskym umením.


Jesenná symfónia chutí v historických múroch
Jeseň na Liptove má svoje čaro. Je to obdobie, keď príroda maľuje krajinu do tónov zlata a medi, keď sa z pivníc vynášajú prvé mladé vína a keď tradičná slovenská kuchyňa zažíva svoj najväčší triumf. Kačacie a husacie hody nie sú len obyčajným jedlom – sú to oslavy úrody, vďačnosti za dary prírody a pokračovanie tradícií našich predkov, ktorí si dokázali vážiť každý pokrm pripravený s láskou a rešpektom.

Na hrade a kaštieli „Chateau GrandCastle“ sa tento jesenný rituál mení na skutočnú slávnosť pre všetky zmysly. Mohutné kamenné múry, ktoré pamätajú stovky rokov histórie, vytvárajú autentickú atmosféru, v ktorej každé sústo chutí o niečo výnimočnejšie.

Je to ako keby ste sa na chvíľu vrátili do čias, keď sa za dlhými dubovými stolmi schádzali barónovia a šľachtici na honosné hostiny.
Foie gras ganache – keď sa tradícia stretáva s eleganciou
Cesta cez 4-chodové menu kačacích a husacích hodov sa začína ako každý dobrý príbeh – pomaly, elegantne a s nádychom tajomstva. Predjedlo v podobe foie gras ganache je ako prvé stretnutie s neznámym človekom, ktorý vás okamžite uchváti svojou charizmatickou osobnosťou.

Jemná, takmer zamatová textúra husacej pečene sa rozpúšťa na jazyku ako prvý sneh na teplej dlani. Rakytník, tento drobný oranžový poklad slovenských lesov a záhrad, pridáva potrebnú kyslosť, ktorá dokonale balancuje bohatosť foie gras. Cibuľový džem je sladko-slaným mostom medzi jednotlivými chuťami, zatiaľ čo kúsky šťavnatej hrušky prinášajú svieži, ovocný akcent. Hľuzovka, táto vzácna huba pripomínajúca zemitú arómu jesene, dopĺňa celú kompozíciu ako majstrovský ťah šéfkuchára.

Krémová kačacia polievka – objatie jesene v miske
Ak by jeseň mala chuť, bola by to práve krémová kačacia polievka. Predstavte si, že prichádzate z chladného jesenného večera do útulnej siene hradu, kde na vás čaká horúca misa tejto zlatistej lahôdky. Prvý doušok je ako teplé objatie – zahrieva nielen telo, ale aj dušu.

Dôsledne vybraná koreňová zelenina vytvára základ bohatej, hlbokej chuti. Trhané kačacie mäso pláva v polievke ako drahokamy v tekutom zlate – každý kúsok je šťavnatý, jemný a plný intenzívnej kačacej arómy. Domáce široké rezance, ručne krájané a čerstvé, dodávajú polievke ten správny rustikálny charakter.
Táto polievka je dôkazom, že najlepšie jedlá vznikajú tam, kde sa tradičné receptúry stretávajú s kvalitou surovín a časom venovaným príprave.
Hlavné jedlo – srdce hodov
A tu prichádza to, na čo všetci čakajú – hlavné jedlo kačacích a husacích hodov. Výber medzi kačacími prsami, husacím stehnom alebo legendárnou Barónovou misou je ako rozhodovanie sa medzi tromi pokladmi. Každá voľba je správna, každá ponúka niečo výnimočné.

Kačacie prsia – eleganciá na tanieri
Kačacie prsia sú ako pekne ušitý oblek – elegantné, sofistikované a vždy na mieste. Mäso je ružové v strede, šťavnaté a s chrumkavou kožičkou, ktorá praská pod zubami. Červená kapusta je dokonalým partnerom – jej sladko-kyslá chuť vytvára kontrapunkt k bohatosti kačacieho mäsa.

Hokkaido tekvica so svojou jemne sladkou, orieškovitou chuťou pridáva jesennú farbu aj chuť. Zemiakovo-gaštanový gratin je potom tým, čo celé jedlo spája. A slivkovo-škoricový demi-glace? To je ako záverečný akord veľkej symfónie – intenzívny, komplexný, s tónmi škorice, ktorá evokuje staré časy a slávnostné hostiny.
Husacie stehno – tradícia v celej svojej kráse
Pre tých, ktorí milujú tradičné slovenské chute, je husacie stehno odpoveďou na všetky gastronomické modlitby. Mäso, ktoré sa doslova rozpadáva pod vidličkou, je výsledkom pomalého pečenia a starostlivej prípravy. Tuková vrstva, ktorá sa počas pečenia pomaly topia, presakuje do mäsa a robí ho neuveriteľne šťavnatým a aromatickým.

Lokše, tieto tenké zemiakové placky, sú ideálnym spoločníkom pre husacie stehno. Nie sú príliš ťažké, dokonale absorbujú šťavy z mäsa a pridávajú tú autentickú slovenskú nótku. Alternatívou je zemiakový knedlík – tento symbol slovenskej kuchyne, ktorý sa krája niťou a dokonale sa hodí na nabieranie omáčky.
Barónova misa – keď nemôžete vybrať
A potom je tu Barónova misa – gastronomický ekvivalent výrazu „chcem všetko!“. Dva kusy kačacích pŕs, dve husacie stehná, všetky prílohý, všetky omáčky. Je to hostina hodná barónov a grófov, jedlo pre tých, ktorí chcú zažiť kompletnú škálu chutí kačacích a husacích hodov. Perfektná voľba pre páry alebo skupiny, ktoré si chcú gastronomický zážitok skutočne vychutnať a podeliť sa o rôzne chute.
Vínny sprievod z vinárstva Markovics
Žiadne kráľovské hody nie sú kompletné bez dobrého vína. Starostlivo vybrané vína zo slovenského vinárstva Markovics nie sú len náhodným doplnkom – sú súčasťou príbehu, ktorý sa rozpráva na vašom stole.

Kerner k predjedlu – svieže, aromatické biele víno s tónmi exotického ovocia, ktoré dokáže ustáť bohatosť foie gras. Veltlín červenobiely k polievke – klasika slovenských vinárstiev, s jemnou kyslosťou a bylinkovými tónmi. Merlot k hlavnému jedlu – mäkké, zamatové červené víno s tónmi čerešní a sliviek, ktoré dokonale dopĺňa kačacie aj husacie mäso. A nakoniec Devín k dezertu – polosuché víno s jemnou sladkosťou, ktoré uzatvára celý gastronomický zážitok.
Prečo navštíviť kačacie a husacie hody na hrade?
V dobe, keď sa jedlo často konzumuje v rýchlosti, medzi inými povinnosťami, ponúkajú kačacie a husacie hody v hradnej reštaurácii Magdaleny Zai v Liptovskom Hrádku niečo vzácne – čas. Čas vychutnať si jedlo, čas stráviť s blízkymi, čas vrátiť sa k tradíciám a hodnotám, ktoré sa v modernej dobe často strácajú.

Je to zážitok, ktorý spojuje históriu s prítomnosťou, tradíciu s inováciou, chuť s estetikou. Je to oslava jesene, oslava slovenskej kuchyne a oslava umenia žiť naplno. Či už ste milovník gastronómie, historických pamiatok, alebo jednoducho hľadáte výnimočný zážitok pre seba a svojich blízkych, jesenné hody na hrade sú tým pravým miestom, kde sa tradícia stretáva s kvalitou.

Rezervujte si svoj stôl a príďte zažiť jeseň tak, ako sa má – kráľovsky!
Pozrite si celé 4-chodové menu TU.
A nájdete nás tu: