Pivovar Nilio

.Ochutnaj #praveslovenske

.Ochutnaj #praveslovenske je teraz HoReCa.HUB. Ako pridať článok?

Pridať k obľúbeným článkom
Odstrániť z obľúbených

Podobné články

K pivu ako takému som sa dostal úplne náhodou. Študoval som odbor biotechnológia na STU na fakulte FCHPT. Od prvého ročníka som sa venoval štúdiu produkcie karotenoidných pigmentov (napr. betakarotén, ktorý je v mrkve), ale my sme ho vyrábali za pomoci rôznych druhov kvasiniek. Po ukončení bakalárskeho štúdia som pokračoval v štúdiu na tej istej fakulte a uberal sa smerom výskumu optimalizácie fermentácie za účelom zvýšenia produkcie spomínaných pigmentov. Ako sa blížil koniec štúdia, začal som mať obavu o uplatnenie na slovenskom trhu práce. V odbore biotechnológie sme oproti okolitým štátom pozadu a celkovo sú chemici na Slovensku podhodnotení a nemajú moc priestoru na kariérny rast.

Pivovar Nilio

Na jednej prednáške pani doc. Ing. Daniely Šmogrovičovej, PhD. bola spomenutá ponuka práce v pivovare, ktorý bude zameraný na produkciu nealkoholického piva. Ak by šlo o klasický minipivovar zameraný na alkoholické pivo, ponuku by som asi nezvažoval, lebo priamo tento predmet ma moc nezaujímal. Následne som po nejakom čase absolvoval pohovor, bol oboznámený so zámerom projektu a naskočil som do niečoho, kde bol úspešný výsledok otázny. Po štátniciach som nastúpil na prax do pivovaru Liptovar, kde ma naučili základné úkony práce s technológiou pivovaru, HACCP a mal som možnosť priamo sa stretnúť so surovinami a to čo som počúval na prednáškach som videl aj v reále. Po nejakom čase mi investori kúpili malú 50 l várňu a 3  50 l CKT , kde som začal prvé pokusy s cieľom výroby nealka. Prvé výsledky boli, a pokusy priniesli pivo s 2% alkoholu. Hneď mi bolo jasné, že dosiahnutie cieľa vyrobiť pivo pod 0,5 % alkoholu bude náročné. Trvalo takmer 2 roky, kým sme dosiahli 0,5 %. Na pivo som sa nepozeral moc ako sládok, ale ako chemik. Je to proste len zdroj cukrov a dusíka. Úspech bol ešte ďaleko, musel som zistiť, ako pivo zastabilizovať, samozrejme pasterizátor je základ, ale pri nealku je vysoké riziko postkontaminácie. Veľkú vďaku pociťujem aj k mojej Alma mater  a tímu prof. Ing. Milana Čertíka, PhD., ktorí mi často poradili, keď sa vyskytlo niečo, s čím som si nevedel poradiť. Je škoda, že na Slovensku takéto prepojenie štúdia a praxe nie je ešte také ako v zahraničí. Nakoniec sa vybudoval pivovar za pomoci majiteľov kaviarne arch caffe, ktorí mi dali veľké možnosti na experimenty. Za vybudovaním a výberom technológie stojí hlavný sládok pivovaru U ábela Ing. Igor Richtárik, ktorý ma zasvätil do pivovarníctva.

Názov Nílio je spojený s regiónom, kde je pivovar situovaný, a tým je Liptovský Mikuláš. Názov je zložený zo slov Nicholas (Ni) Liptov (li) a O ( 0%).

Sme produkčný pivovar, ktorý zásobuje pivom hlavne svoje prevádzky, ktorými sú Arch caffe, Lodenica caffe a Streč caffe, avšak  po spustení Instagramu sa nám obzory rozširujú v podstate sami, keďže sme prvý pivovar, ktorý je zameraný 90% na nealkoholické pivo. Kapacita pivovaru je zatiaľ okolo 350 hl ročne, avšak v najbližšej dobe plánujeme výrobu rozšíriť.

A prečo nealko? Podľa nás na našom trhu chýbalo nealkoholické pivo, ktoré bude chuťovo blízko alkoholickému pivu. Je to diera na trhu, ktorú sme chceli zaplátať 😉

Pivovar Nilio

Naše pivo sa predáva zatiaľ v Arch caffe, Streč caffe, Lodenica caffe, v pivovare U ábela, v Liptovare, v prevádzkach Gatto matto a samozrejme nesmiem zabudnúť na skvelú prevádzku Krčma Váh v Liptovskom Mikuláši, s ktorou máme perfektnú spoluprácu a odoberá pivá z celého Slovenska. Postupne nás oslovujú pivotéky a ďalšie podniky, dúfame teda, že naše pivo kúpite časom v každom kúte Slovenska.

Pivovar Nilio

A plány do budúcna? No, hádam každý producent dúfa, že sa záujem zvýši, čiže zvýšenie produkcie a expanzia aj do zahraničia. Ďalej máme naplánované aj iné výskumné produkty, ale to je zatiaľ ešte tajomstvo 🙂

Pivovar Nilio

Viac info na: instagram.com/pivovar.nilio

Pridať k obľúbeným článkom
Odstrániť z obľúbených
Reklamný priestor
.Ochutnaj #praveslovenske
.Ochutnaj #praveslovenske
Ochutnaj pravé slovenské výrobky od slovenských výrobcov! Zámerom tohto blogu je propagovať kvalitné slovenské potraviny a ich výrobcov. Tipy na reštaurácie a nákupy "s rozumom".
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

HUB Novinky

Reklamný priestor
Kaštieľ Vlková, jedna z najvýznamnejších renesančno-barokových pamiatok na Spiši, otvára svoje brány novej budúcnosti. Tento architektonický skvost, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je aktuálne na predaj – ponúka jedinečnú šancu pre vizionárskych investorov a podnikateľov v oblasti cestovného ruchu. Historický základ pre moderný luxus Kaštieľ je zapísaný v ústrednom zozname pamiatkového...
Hľadáte nielen výhodné zhodnotenie financií, ale aj druhý domov, ktorý poskytne vašej rodine dostatok priestoru, pohodlia a možností na relax aj aktívny oddych? Predstavujeme vám ponuku, ktorú v Nízkych Tatrách nájdete len zriedka – priestranné rodinné apartmány v obci Bystrá, umiestnené v privátnom minirezorte s vlastným oddychovým areálom. Získajte...
Investícia do kvalitných nehnuteľností je dôležitým rozhodnutím pre každého podnikateľa, najmä pokiaľ ide o priestory s výnimočnou polohou a možnosťou ďalšieho rozvoja. Kežmarská Reštaurácia predstavuje presne takúto príležitosť – je ideálnou voľbou pre investorov a podnikateľov so záujmom o gastronómiu a cestovný ruch. Reštaurácia sa nachádza priamo v historickom centre...
Reklamný priestor
Neprehliadnite
HoReCa

Tradičná Horčica

Tradičnú slovenskú horčicu vyrába od roku 2000 PRELIKA, a.s. Prešov. Poctivá horčica vyrobená z horčičného semena od slovenských pestovateľov bez použitia umelých sladidiel a...

Kráľovský záver roka v Chateau GrandCastle ****

Zrúcanina hradu Hrádok spolu s priľahlým kaštieľom tvoria oddávna dominantu Liptovského Hrádku a malebnej časti celého horného Liptova. Pri každej ceste cez túto časť...

Hotel Šport *** Donovaly – rodinný hotel s historickým významom

Na Slovensku nájdete veľa výnimočných hotelov a ubytovacích objektov, v ktorých by ste radi strávili svoju dovolenku a načerpali nové sily. Je naozaj niekedy...

Hotel Diery *** – vstupná brána do rozprávkovej krajiny

Malebnú dedinku Terchová sme navštívili niekoľko krát. Či už išlo o jednodňové výlety spojené s turistikou, alebo sme len tak prechádzali smerom z/na Oravu,...
HoReCa.HUB
Súbory Cookie

S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej stránky ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít. Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky. Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení na tejto stránke.

Používanie súborov cookie je možné nastaviť pomocou Vášho internetového prehliadača. Väčšina prehliadačov súbory cookie automaticky prijíma už vo úvodnom nastavení - obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď.